Swing

Swing, het eerste werk waarbij Francisca landschappen en mensen voor het eerst met elkaar combineert kent een verhaal dat je doet verbazen. Een oude legende die hoort bij de bergen van Aspen in de staat Colorado. Een plaatsje waar Francisca vaak geweest is. Haar serie landschapsschilderijen ‘onbekende vergezichten’ is geïnspireerd op dit landschap.

Swing, 2011, 70 x 50 cm, acrylic on canvas

Alles lijkt zo kort geleden. Vorige week waren we nog gelukkig en liepen we hand in hand door de sneeuw. Hoe kan alles nu zo anders zijn?

Francisca wordt enthousiast als ze vertelt over het verhaal achter dit schilderij. De dame die we zien is een stewardess, met haar nette bolhoedje op en mondkapje. Ze reist de hele wereld over maar keert altijd met een lach terug naar huis waar haar man op haar wacht. Tot de dag dat ze terug komt en ze hem betrapt met een andere vrouw.

Ontroostbaar was ik. Hoe kon hij dat doen? Ik was zo woedend dat ik zijn spullen bij elkaar gepakt heb en in de open haard heb gegooid samen met zijn oh zo geweldige Rolex horloge! Dat zal hem leren.


Woedend vertrekt ze en keert nooit meer terug naar dat huis. Als stewardess werkt ze nog steeds. Elke werkdag vliegt ze over haar oude huis heen. Haar man kon op zijn beurt de vernieling van zijn rolex niet waarderen en nam wraak.

Alsof zijn verraad nog niet erg genoeg was, heeft hij ook het dak van ons huis beklad met een middelvinger. Onschuldig zal je denken? Maar geloof mij het is verschrikkelijk. Ik zie het elke dag als ik werk!

Francisca gniffelt “Iedereen kent het verhaal in Aspen, want als je opstijgt met het vliegtuig kan je de schildering nog steeds zien”

Blog by: Sara Backer (archivist)

 

0