Color fields

 

Nude, Teal & Brown, 2015, oil on canvas

Een meisje in een groene jurk schuift onrustig heen en weer op haar bruine houten stoel. De zon schijnt recht in haar ogen.

Het werk dat wij hier zien behoort tot een serie van Francisca’s ‘color fields’. Deze werken gebruikte Francisca lange tijd als vertrekpunt voor haar schilderspraktijk. Een groot kleurenpalet vanuit waar ze haar figuratieve schilderijen opbouwde. De laatste jaren is dit veranderd.

“Nu abstraheer ik voornamelijk mijn bestaande schilderijen met als onderwerp mode.” Voor Francisca gaat het bij deze werken niet om de mensen die zijn afgebeeld maar is kleur de essentie. Ze bepaalt door middel van het rangschikken van kleuren welke dominant is. “Dit is het moment waarop het beeld een ziel krijgt”, licht ze toe. “Mensen op een schilderij kunnen bepalend zijn. Niet iedereen kan zich hier makkelijk mee identificeren.”

Het meisje haalt haar zonnebril uit haar tas en zet deze op. Het licht van de zon weerkaatst in haar donkere glazen. Er ontstaat een spel van licht en donker contrasten.

Francisca meent dat haar ‘color field’ schilderijen de toeschouwer meer ruimte bieden om aan de voorstelling een eigen interpretatie te geven. Als inspiratie diende de kleurvlakken van onder meer schilders als Mark Rothko en Barnett Newman. “Met name de lichtheid in hun werken, het zonlicht, heb ik overgenomen.” Ze werkt zelf graag met contrasterende kleuren en fluoriderende tinten om haar eigen soort lichtheid te creëren. “Licht dat door de kleuren heen schijnt. Alleen is het bij mij Nederlands licht.”

“Voor mij is de wereld gekleurd.” Francisca legt uit dat ze de wereld verbeeldt in kleurvlakken. Als ze naar buiten kijkt en een grauw grijs tafereel aantreft ze dat nooit zo zou weergeven. Er zal door haar toch een beetje positiviteit en vrolijke kleuren aan toegevoegd worden.

Het meisje voelt dat haar gezicht warm is geworden van de zon. ‘Tijd om te gaan, straks verbrand ik nog’. Ze staat op en loopt weg. Langzaam verdwijnt het meisje uit het zicht. Nu is ze slechts nog een glimp van kleur.


Blog by: Sara Backer (archivist)

Tags: No tags

Comments are closed.