Corgi Dog, 2010, acrylic on canvas 60 x 40 cm

“Oh wat ben jij een schatje! Kom eens hier. Koetekoetekoet!”
Met een hand leunt ze op de vensterbank met haar andere hand omklemt ze het kleine hondje.

De gezichtsuitdrukking van het hondje op het schilderij trekt de aandacht. Het lijkt haast een menselijke uitdrukking. De bruine verfstreken waarmee zijn vacht is geschilderd werkt versterkend.

Francisca weet met dit schilderij het verschil in textuur tussen de gladde huid van de dame en de harige vacht van het kleine hondje te vatten. Dit schilderij is een voorbeeld van mixed materialen waar Francisca vaak mee werkt. Het lichaam van het hondje bevat verf stippen met reliëf gecombineerd met gouden glitterverf. De blouse van de dame is een mix van acrylverf en bloemenstofjes op doek.

Nog even volhouden, flitst het door zijn hoofd. Misschien krijg ik dan wel iets lekkers. Mmmm een kluifje daar heb ik zin in. “Wat een braaf hondje ben jij”. Hij begint te kwispelen en vleit zich tegen haar aan.

Het schilderij is onderdeel van een serie van 10 á 15 schilderijen waarin honden de hoofdrol vervullen. Als studie bezocht Francisca hiervoor traditionele hondenshows. De schilderijen waren erg geliefd, een groot deel van de serie is verkocht. ‘Corgi dog’ is bewaard gebleven. Binnenkort verschijnt het werk als print in de webshop.

Ze kriebelt het hondje onder zijn kin. Als ze een blik op haar horloge waagt, haast zich overeind en snelt weg. Pff, straks komt ze door dat beest nog te laat! Het hondje kijkt haar na zonder te kwispelen.

Blog by: Sara Backer (archivist)

0