Dorcas

Het is niet haar geïdealiseerde schoonheid maar het zijn de kleuren die haar karakter weergeven. Ze verschijnt op de voorgrond. Lichtroze. De andere donkere personages verdwijnen naar de achtergrond en blijven anoniem.

Dorcas. Shakespeare liefhebbers zullen deze naam direct herkennen als de charmante herderin uit het zeventiende-eeuws toneelstuk ‘The Winter tale’. Francisca is zo’n liefhebster. “Mijn vader was een Shakespeare expert dus ik ben ermee opgegroeid. Ik ben zelfs vernoemd naar een karakter”, vertelt ze. In haar gouache (een schilderij op karton) is Dorcas op een eigen manier verbeeld.

DorcasHet werk is onderdeel van een reeks gouaches die met een dekkende laag acrylverf op karton geschilderd is. De keuze om te werken op karton is voor Francisca makkelijk uit te leggen. “Het startpunt is al gekleurd en niet maagdelijk wit” Ook werkt het naar haar inzicht sneller en vloeiender. Verder is de mogelijkheid om met diverse tekenmaterialen te werken voor Francisca van belang. “Alles kan je gebruiken. Stiften, oliebars, inkt maar ook houtskool.” Met deze materialen maakt ze een schets waarna ze verder gaat met verf.

Als de schets na tevredenheid is begint het creatieve proces van verf en vormen. Francisca werkt graag met grote stukken karton op de grond zodat ze eromheen kan lopen. Hierdoor ontstaat een dynamisch karakter waarbij het perspectief en de vorm van het model steeds wisselt. Kijkend naar Dorcas lijkt ze als danseres in de ruimte te bewegen. Is het een dans van liefde of heeft ze een gebroken hart?

 

Meer gouaches bekijken?

Blog by: Sara Backer (archivist)

 

 

Tags: No tags

Comments are closed.