Escape

Alle geluiden om hem heen verdwijnen naar de achtergrond. Hij knijpt zijn ogen tot spleetjes en ademt zwaar. Het is bijna zover. Hij spant zijn spieren aan en wacht. Pang!

“Zo sierlijk en flexibel. Het was deze beweeglijkheid van dansers die mij intrigeerde”, legt Francisca Rosner uit. Na een studieperiode naar de bewegingen van dansers bestudeerde ze foto’s en films van topsporters. De houdingen van deze mensen en de gedrevenheid die hiermee gepaard gaat. “Als je goed kijkt zie je dat sporters, en dan vooral topsporters werken vanuit kracht”.

Quinn
Quinn, 1999, crayon and charcoal on paper, 80 x 60 cm (original size)

Het is die gedrevenheid en kracht die ze in haar tekening ‘Quinn’  tot uiting heeft willen brengen. Denkend aan een leven waarbij alles in het teken staat van sport en waar concentratie en focus niet kan ontbreken. De wilskracht om door te gaan waar een ander zou stoppen en de euforie als de winst behaald wordt. Dat is wat Sven Kramer uitstraalde na het behalen van zijn 8ste Europese titel schaatsen. Ook zag je het bij de ontlading van Daphne Schippers toen zij de snelste was op het WK atletiek afgelopen zomer op de 200 meter sprint.

Een glimp van opperste concentratie zien we terug in de tekening ‘Quinn’. die Francisca in 1999 heeft gemaakt. Vervaardigd met contékrijt en houtskool op papier. Deze tekening is het eerste beeld in een reeks van unieke werken die de basis vormen voor Francisca’s multiples. De multiples zijn vanaf heden te koop.

Het lijkt alsof zijn benen op zichzelf staan, ze bewegen haast automatisch. Een gestroomlijnde machine met één doel voor ogen. Winnen. Een middenweg bestaat niet, alleen de winst kan hem bevrijden. Zijn hoofd buigt naar achter, zijn rug gebogen en zijn benen hoog in de lucht. Even lijkt het alsof de tijd stilstaat. Dan voelt hij de zachte mat onder zich. Hij houdt onbewust zijn adem in. Zou het genoeg zijn?

Escape_40x40cm_2006-500px
Escape, 2006, acrylic and weepuls on canvas, 40 x 40 cm

‘Quinn’ diende als vertrekpunt voor het schilderij ‘Escape’ uit 2007. Hier heeft Francisca met olieverf en acryl op doek gewerkt. De combinatie van verf met stofbolletjes illustreert het spanningsveld tussen winnen en verliezen. De onscherpe achtergrond van het werk vormt een publiek voor dit schouwspel. “Voor sommige topsporters is sport immers een manier om te overleven en te ontsnappen aan een ander leven.”

Kijk hier voor meer van Francisca’s multiples.

 

Blog by: Sara Backer (archivist)

Tags: No tags

Comments are closed.