Bird, 2016, 40x50 cm, giclee art print
Bird, 2016, 40×50 cm, giclee art print

‘Tjilp Tjilp’. Even is het stil dan wordt er opnieuw gefluit. Heldere, hoge klanken die ik niet vaak hoor. Meestal klinkt alleen het roekoeën van duiven in mijn tuin.

Francisca exposeerde en verkocht haar werken jaren lang via galeries, maar sinds kort is ze een nieuwe weg ingeslagen. “Galeries hebben voor veel mensen een hoge drempel. Ik kies ervoor om onafhankelijk te zijn en mezelf te vertegenwoordigen.” Belangstellenden kunnen langskomen in haar atelier om de originele werken te zien evenals de verfspatten op de vloer. Op deze manier krijgt men een goed beeld van haar werkwijze en hoort wat haar drijfveren zijn.

Een onderdeel van deze nieuwe aanpak is Francisca’s keuze om naast haar bestaande originele schilderijen een selectie van haar werken als print aan te bieden. “Schilderijen zijn vaak kostbaar omdat het een tijdrovend proces is. Daardoor zijn ze niet bereikbaar voor het grote publiek. Dat wil ik veranderen.”

Ik kan mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en loop de tuin in. Mijn aandacht wordt getrokken naar de grote eikenboom. Hoog tussen de takken in, schitteren blauwe bijna paradijsachtige blauwe veren.

De prints van kunstwerken die te koop zijn, lopen uiteen van landschappen, dieren, interieurs, portretten tot studies. Ook bij haar prints spelen kleuren een essentiële rol. De prints zijn in een gelimiteerde oplage op papier te kopen via de website. Op deze manier wil Francisca haar kunstwerken toegankelijker maken: “Kunst is voor iedereen”. Mensen hebben hierbij de keuze om te kiezen voor een print op papier of een origineel schilderij. Hoewel Francisca een andere weg in is geslagen blijft ze toch trouw aan zichzelf. “Ik blijf maken wat mij fascineert en waar ik door geraakt wordt.”

De staart van de vogel is karmijn rood. Het dier heeft een exotisch karakter. Waar zou die vandaan komen? Het heldere gefluit herhaalt zich. De takken beginnen te bewegen. De vogel spreid zijn vleugels, een kleurenpalet komt tevoorschijn. En weg is die.

Nieuwsgierig geworden worden naar Francisca’s prints? Bekijk haar collectie op www.franciscarosner.com

Blog by: Sara Backer (archivist)

0