Moon over water

Van blauw naar roze in geel. De kleuren gaan in elkaar over, haast alsof je tegen de zon in kijkt. Het daagt uit om te blijven kijken. Achteroverleunend zittend op, een te hard, houten bankje in de avond. Op de achtergrond klinken stemmen en hier en daar geblaf.

moon over water

Moon over water, 2005, oil on canvas, 50 x 75 cm

Lege berglandschappen dienen al vroeg in Francisca’s werk als inspiratiebron. In 2005 exposeerde ze bij Galerie Chiellerie een serie landschapsschilderijen. Als voorstudie legde ze hiervoor het weer vast. Ze nam dag in dag uit foto’s op dezelfde plek. De wisseling van licht bij verschillende weersomstandigheden intrigeerde haar. “Deze lichtval en kleurtoon doen objecten van vorm veranderen,” vertelt Francisca.

Een moment van rust na een lange, vermoeiende wandeling. Een kussentje zou het helemaal afmaken. Het schouwspel van kleuren eist de aandacht op en doet de tijd op de achtergrond raken.

Tijdens het maken van de foto’s ontdekte Francisca: “Bij een snelle wisseling van lichtomstandigheden valt het beeld als het ware uit elkaar in kleuren”. Dit proces heeft ze getracht vast te leggen en met het bewerkingsprogramma photoshop te verstillen tot een beeld waarin ze momenten van dynamiek ervaart. “Met de wil om een soort ordening aan te brengen (in de wereld) probeer ik op deze manier landschappen opnieuw te definiëren”.

De nieuwe definitie die Francisca hanteert is van een landschap waar verschillende kleuren een eenheid worden en een gevoel van tijdloosheid de overhand neemt. Opstaan van het bankje en terugkeren naar de orde van de dag is daardoor soms een hele opgave.

Blog by: Sara Backer (archivist)

 

Tags: No tags

Comments are closed.