Spitse hoge bergen, besneeuwd of uitgedroogd door de zon. Wolkenpartijen en bloeiende struiken.
Vergezichten aan de andere kant van de wereld.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Ik ben lang met het landschapsthema bezig geweest en heb tijdens mijn verblijf in Amerika allerlei verschillende vergezichten gefotografeerd.” Francisca verbeeldt de door haar gemaakte foto’s door een interpretatie met olieverf op doek. Soms gebruikt ze in haar werk ook draad om de diversiteit van het landschappen beter te vatten. “Olieverf vertraagd het schildersproces en geeft de ruimte om weloverwogen keuzes te maken.” Deze werkwijze past bij de manier waarop Francisca, vanuit haar oogharen, een landschap observeert. “Het valt in fragmenten uiteen.”   

Foto’s en verre verhalen vormen het vertrekpunt van Francisca’s schildersproces. Familie dat zich bevindt in Amerika en Nieuw Zeeland zijn aanleiding om deze verhalen te om te zetten naar een tastbaar beeld.

Het landschap vervaagd in de verte. Waar zou de weg naar toe gaan? Naar een andere wereld? Verlaten en stil of de drukte van de stad?

Het grote formaat is een krachtig onderdeel van de landschapsserie. Deze werken verschijnen echter in het voorjaar van 2016 ook als print op papier op verschillende formaten en papiersoorten kan worden besteld.
“De nieuwe vorm zorgt ervoor dat je het beeld direct in je kan op nemen. Tegelijkertijd blijft de structuur van de olieverf zichtbaar op de print.”

Thunder_150x100cm_2010-NEW lowresFrancisca speelt in haar landschapsserie met het perspectief waardoor er een dynamisch schouwspel ontstaat. Het oprekken van de variaties in het landschap versterkt de kleuren en creëert een niet alledaagse eenheid.


Ver hier vandaan. Andere kleuren en beelden. 
Een verstilt landschap. Onbekend maar tegelijkertijd vertrouwd en dichtbij.

 

Blog by: Sara Backer (archivist)

0